Dagmar Havlová i kardinál Miloslav Vlk podporili Karla Schwarzenberga

23.01.2013 Celý región

Praha 23. januára (TASR) - Podporu Karlovi Schwarzenbergovi vyjadrili krátko pred druhým kolom prezidentských volieb aj niekdajšia prvá dáma ČR Dagmar Havlová, emeritný pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil aj pražský primátor Bohuslav Svoboda. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Manželka súčasného českého prezidenta Lívia Klausová sa už skôr nechala počuť, že za lepšieho z kandidátov považuje Miloša Zemana, ktorého ubezpečila o podpore.

Dagmar Havlová konštatovala, že bude voliť Schwarzenberga, pretože ho pozná ako čestného, spoľahlivého a noblesného človeka. "Tú noblesu potrebuje nielen naša politickí scéna, je to i výrazný a dobrý impulz do zahraničia, že takého človeka máme v čele štátu," uviedla vdova po Václavovi Havlovi vo videoklipe nakrútenom na podporu šéfa českej diplomacie, lídra a kandidáta TOP 09.

Podporu Schwarzenbergovi vyjadril dnes aj kardinál Miloslav Vlk, ktorý bol českým primasom v rokoch 1993-2010 a v rokoch 1993-2001 stál na čele Rady európskych biskupských konferencií.

"V spoločnosti ľudí nenájdeme "anjelského", úplne bezchybného kandidáta. A tak nech uvažujeme, ako chceme, jediným kandidátom pre súčasnú voľbu je pre nás a pre tých, komu leží na srdci dobro spoločnosti, pán Karel Schwarzenberg," napísal kardinál na svojej webovej stránke.

Minister zahraničných vecí ČR sa v boji o Pražský hrad opiera prakticky počas celej predvolebnej kampane o výraznú podporu osobností českého kultúrneho a spoločenského života. Stoja za ním napríklad oscarový režisér Miloš Forman, speváčka Marie Rottrová, pilier Divadla Járy Cimrmana - autor, herec a režisér Zdeněk Svěrák, spisovateľ Ivan Klíma alebo chirurg, bratislavský rodák Pavel Pafko. To isté však platí aj o sedemnásobnej olympijskej medailistke Věre Čáslavskej, hercovi Viktorovi Preissovi, fotografovi Janovi Šibíkovi a speváčke Marte Kubišovej. Rovnakého kandidáta podporujú i ďalší oscarový režisér Jiří Menzel, výtvarník David Černý, herci Petr Čtvrtníček a Jiří Mádl, speváci Dan Bárta a Tomáš Klus, moderátor a hudobník Marek Eben alebo brat niekdajšieho československého a českého prezidenta Ivan Havel. Pred druhým kolom volieb to platí aj o kardiochirurgovi Janovi Pirkovi a ďalších poradcoch neúspešného prezidentského kandidáta Jana Fischera, vrátane historika Jaroslava Šebeka, lekára Martina Jana Stránskeho či ústavného právnika Jana Wintra.

Na Schwarzenbergovu stranu sa priklonili aj líder Strany zelených Ondřej Liška, ktorého favoritkou bola v prvom kole Táňa Fischerová, či fotograf Jindřich Štreit, ktorý pôvodne podporoval Jiřího Dienstbiera.

Jiřinu Bohdalovú kvôli podpore Zemana nezastrašujú ani neprenasledujú

Obľúbená česká herečka Jiřina Bohdalová dementovala dnes slová Miloša Zemana, podľa ktorých je kvôli podpore jeho kandidatúry na prezidenta ČR zastrašovaná a vystavená štvanici. Reagovala tak na jeho slová vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Impuls o tom, že mu Bohdalová plače do telefónu kvôli podobnému prenasledovaniu ako jej profesijný kolega Martin Dejdar.

Bohdalová s netajeným dešpektom voči novinárom povedala, že žiadnej štvanici vystavená nie je. "Občas sa niekde niečo objaví s cieľom pošpiniť ma. Ale ja nechcem byť ani prezident či minister. V slobodnom štáte je to moje slobodné rozhodnutie," uviedla podľa českých internetových portálov herečka, ktorá považuje tlačový zákon za problematický.

Podľa jej slov "chýba úcta i ohľad na vek, vidia za nami skrátka iba peniaze. Čím populárnejší umelec, tým väčšia lož. Predsa nie je možné, že sa človek na jednej strane snaží, aby bol populárny, a potom je za to trestaný. Kde to sme, kam sme sa to dostali, že si môžu takto vymýšľať. To my sme museli byť na súde každý mesiac," konštatovala herečka.

Bohdalová sa už skôr vyjadrila, že Zemana považuje za kandidáta, ktorý je v jej veku voľbou rozumu a citu. Má vzťah k ľuďom, vrodené sociálne cítenie a navyše zmysel pre humor, zdôvodnila výber svojho favorita.

Speváčka Lucie Bílá, renomovaný režisér Filip Renč, kozmonaut a europoslanec KSČM Vladimír Remek, hudobník, textár a maliar František Ringo Čech, herci Martin Dejdar a Marek Vašut, niekdajší vicepremiér Valtr Komárek, či multiinštrumentalista Felix Slováček stoja pevne za Milošom Zemanom. To isté platí aj o módnej návrhárke Blanke Matragi, speváčke Jarmile Šulákovej, boxerovi Lukášovi Konečnom alebo spevákovi Danielovi Hůlkovi či strelcovi zlatého gólu československej futbalovej reprezentácie na európskom šampionáte v Belehrade v roku 1976 Antonínovi Panenkovi.

Pre podporu Miloša Zemana sa pred druhým kolom prezidentských volieb rozhodla aj speváčka Helena Vondráčková, ktorá v prvom kole volieb dala svoj hlas Jane Bobošíkovej.
 

Vyberte región